Ciasto, które zawsze wychodzi.
Od
czasu do czasu po upieczeniu ciasta stwierdzamy, że wyszedł nam
zakalec. Na jakiej podstawie. Ciasto albo jest wilgotne na spodzie
lub upadło na środku lub ciasto jest bardzo niskie. Moja mama lubi
zakalec i mowi, że ciasto wtedy jest najlepsze. Jakie są
najczęstsze błędy gospodyń, którym dość często wypieka się
zakalec?Sprawdziłam, że najlepiej przed pieczeniem potrzebne
produkty wyjąc z lodówki aby postały w pokojowej temperaturze
oczywiście poza ciastem kruchym. Nie przedobrzać czyli dawać takie
proporcje jakie są w przepisie a nie jak nie raz ja robię dam
troszkę więcej a będzie smaczniejsze. Czytałam sama tego nie
sprawdziłam należy zawsze kręcić ciasto w jednym kierunku. Dobrze
jest też napowietrzać ciasto i mieszać je delikatnie aby masa była
puszysta. Może moja rada aby pianę z białek dobrze ubijać na
sztywno z odrobiną soli a następnie delikatnie mieszać z masą już
na koniec. A jeszcze co jest ważne aby w trakcie pieczenia nie
otwierać piekarnika. A teraz podam sprawdzony przepis i na pewno nie
będzie zakalca. Wykładamy na blachę owoce, które mamy mogą być
mrożone. W osobnej misce przygotowujemy po prostu kruszonkę.
Wykładamy ją na owoce i zapiekamy. Pyszny deser do lodów. Ja
najbardziej lubie go przygotowywać ze śliwek ale teraz z rabarbaru
i truskawek. Pyszne polecam. I jeszcze jeden ciekawy przepis ze
strony dr Gerarda na sernik limpone z serkami mascarpone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz