środa, 27 maja 2020

Ciasto, które zawsze wychodzi.


Ciasto, które zawsze wychodzi.

Od czasu do czasu po upieczeniu ciasta stwierdzamy, że wyszedł nam zakalec. Na jakiej podstawie. Ciasto albo jest wilgotne na spodzie lub upadło na środku lub ciasto jest bardzo niskie. Moja mama lubi zakalec i mowi, że ciasto wtedy jest najlepsze. Jakie są najczęstsze błędy gospodyń, którym dość często wypieka się zakalec?Sprawdziłam, że najlepiej przed pieczeniem potrzebne produkty wyjąc z lodówki aby postały w pokojowej temperaturze oczywiście poza ciastem kruchym. Nie przedobrzać czyli dawać takie proporcje jakie są w przepisie a nie jak nie raz ja robię dam troszkę więcej a będzie smaczniejsze. Czytałam sama tego nie sprawdziłam należy zawsze kręcić ciasto w jednym kierunku. Dobrze jest też napowietrzać ciasto i mieszać je delikatnie aby masa była puszysta. Może moja rada aby pianę z białek dobrze ubijać na sztywno z odrobiną soli a następnie delikatnie mieszać z masą już na koniec. A jeszcze co jest ważne aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. A teraz podam sprawdzony przepis i na pewno nie będzie zakalca. Wykładamy na blachę owoce, które mamy mogą być mrożone. W osobnej misce przygotowujemy po prostu kruszonkę. Wykładamy ją na owoce i zapiekamy. Pyszny deser do lodów. Ja najbardziej lubie go przygotowywać ze śliwek ale teraz z rabarbaru i truskawek. Pyszne polecam. I jeszcze jeden ciekawy przepis ze strony dr Gerarda na sernik limpone z serkami mascarpone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz