wtorek, 26 maja 2020

Ciastka Mafijne Browni.


Ciastka Mafijne Brownie.

Pyszne słodycze dr Gerarda a wśród nich Mafijne Brownie herbatniki kakaowe przekładane podwójnie kremem czekoladowym. Jeszcze na stronie z przepisami znalazłam przepis na lizaki brownie z chrupiącymi kawałkami pryncypałek. Możemy je przygotować dla naszych dzieci na zbliżające się ich święto.
Muszę przyznać, że jeden raz tylko piekłam Browni. Pyszne ciasto mocno czekoladowe, delikatne a na dodatek idealne ciasto na poprawę nastroju z dodatkiem gorzkiej czekolady. Ja uwielbiam je z orzechami, które przygotowuje moja przyjaciółka. Podstawowy przepis to potrzebujemy oczywiście gorzką czekoladę najlepiej z dużą zawartością kakaa, dwieście – trzysta gram takiej czekolady. Taka sama ilość masła, wrzucamy to do garnka, szczypta soli. Rozpuszczamy na małym ogniu należy uważać aby nie przypalić. Do miski dodajemy pięć jajek oraz sto pięćdziesiąt gram cukru – ja użyłam brązowego. Miksujemy na jednolitą masę. Do tego dodajemy trzy kopiaste łyżki mąki pszennej. Mieszamy po dokładnym wymieszaniu, wlewamy ostygniętą masę czekoladową. Mieszamy tak aby powstały delikatne bąbelki. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez trzydzieści pięć minuty w stu osiemdziesięciu stopniach. Najlepiej podawać ciepłe z bitą śmietaną lub lodami.
Do tego ciasta możemy dodać orzechy, pokruszoną białą czekoladę a moja koleżanka ta od Browni robi je także z malinami. W każdej postaci jest niesamowite. Chyba zaraz je upiekę narobiłam sobie smaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz