Ciastka Mafijne Brownie.
Pyszne słodycze dr
Gerarda a wśród nich Mafijne Brownie herbatniki kakaowe
przekładane podwójnie kremem czekoladowym. Jeszcze na stronie z
przepisami znalazłam przepis na lizaki brownie z chrupiącymi
kawałkami pryncypałek. Możemy je przygotować dla naszych dzieci
na zbliżające się ich święto.
Muszę przyznać, że
jeden raz tylko piekłam Browni. Pyszne ciasto mocno czekoladowe,
delikatne a na dodatek idealne ciasto na poprawę nastroju z
dodatkiem gorzkiej czekolady. Ja uwielbiam je z orzechami, które
przygotowuje moja przyjaciółka. Podstawowy przepis to potrzebujemy
oczywiście gorzką czekoladę najlepiej z dużą zawartością
kakaa, dwieście – trzysta gram takiej czekolady. Taka sama ilość
masła, wrzucamy to do garnka, szczypta soli. Rozpuszczamy na małym
ogniu należy uważać aby nie przypalić. Do miski dodajemy pięć
jajek oraz sto pięćdziesiąt gram cukru – ja użyłam brązowego.
Miksujemy na jednolitą masę. Do tego dodajemy trzy kopiaste łyżki
mąki pszennej. Mieszamy po dokładnym wymieszaniu, wlewamy
ostygniętą masę czekoladową. Mieszamy tak aby powstały delikatne
bąbelki. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez trzydzieści pięć minuty w stu osiemdziesięciu
stopniach. Najlepiej podawać ciepłe z bitą śmietaną lub lodami.
Do tego ciasta
możemy dodać orzechy, pokruszoną białą czekoladę a moja
koleżanka ta od Browni robi je także z malinami. W każdej postaci
jest niesamowite. Chyba zaraz je upiekę narobiłam sobie smaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz