niedziela, 24 maja 2020

Moja Pasja



     We wtorek przypada Dzień Matki a ja już myślę co by tu moim dzieciom zrobić na obiadek a potem na deser do kawy aby ich zaskoczyć.
Na obiad wymyśliłam że zrobię devolaye. A na deser można postawić na różne ciasta z tej okazji zwyczajne lub bardziej wykwintne, proste i trochę skomplikowane. Ale mi przyszedł do głowy pomysł na ciasto z Pasją wiśniową Dr Gerarda. Jestem wręcz ciekawa co mi wyjdzie a dodatkowo wykażę się swoją inwencją twórczą😏

Spód
-Biszkopty Pasja wiśniowa Dr Gerarda

Masa
-500 ml mleka
-200 g wiórek kokosowych
-2 małe kieliszki wódki
-1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Krem budyniowy
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-400 ml mleka
-60 g cukru pudru
-200 g masła
Biszkopty Pasja wyłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Gotować krótko na wolnym ogniu. Wiórki odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić do budyniu), wlać wódkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Przygotować budyń wg przepisu i zostawić do ostygnięcia.
W misce umieścić masło w temp. pokojowej, dodać cukier puder i ubić mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal mieszając. Do gotowego kremu dodać ostudzony kokos i zmiksować wszystko razem.
Wyłożyć masę kokosową na Pasje wiśniową na masę jeszcze raz przełożyć biszkoptami Pasji wiśniowej i na nią dopiero krem budyniowy. Można zrobić dekorację z rozpuszczonej czekolady i owoców np. drążonych wiśni i zostawić do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz