środa, 20 maja 2020

Jak grill -to karkówka.


    Weekend zapowiada się ciepły, więc pomyślałem, że można będzie odwiedzić brata na wsi.   Dawno nie widzieliśmy się, to przez tą pandemię.  Teraz kiedy znacznie zelżała, to  z zachowaniem szczególnej ostrożności maseczki, dezynfekcja i na świeżym powietrzu  w odpowiedniej odległości, będzie  można się spotkać.
Zrobię mu niespodziankę i bez wcześniejszej zapowiedzi go odwiedzimy.
Trzeba będzie kupić trochę słodyczy Dr Gerarda dla dzieciaków.
Maćkowi biszkopty Pasja wiśniowa, Monice ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo -Morelowa, a dla Basi ciastka Mafijne Brownie.   Aby brat nie poczuł się niezręcznie, przygotujemy  karkówkę na grilla.  Wiadomo, że vy karkówka z grilla była pyszna należy przygotować ją w odpowiedniej marynacie.  Składniki muszą być odpowiednio dobrane, a mięso pokrojone w cienkie plastyk.

   Proponuję przepis na marynatę 1kg karkówki; 
  
1 kg karkówki wieprzowej.
1 łyżka  musztardy Kieleckiej
1 łyżka Ketchupu Pudliszki
3 ząbki czosnku (naszego krajowego)
4 łyżki oleju Kujawskiego
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka pieprzu, soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki i ostrej.

    Mięso po wcześniejszym umyciu, kroimy w cienkie plastry.  Układamy na szklanym naczyniu warstwowo i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą.  Mięso marynujemy 12 -20 godzin w lodówce.
   (By mięso lepiej się kroiło w cienkie plastry, można na ok. 40 minut włożyć do zamrażarki)

   Karkówka się już  marynuje, więc zapewne będzie wielka wyżerka w ten weekend.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz