Zbliża się weekend. Znów przyjadą
goście. Ola obmyśla menu na ich przyjazd. Zuza bardzo lubi tort z bitą śmietaną
i truskawkami. Jednak Ola ma złe przeczucia. A co, gdy znów wyjdzie zakalec?
Zakalec, czyli co? Czyli niedopieczone ciasto. Dziewczyna jeszcze raz analizuje
przepis bardzo dokładnie. Krok po kroku. Nie wydaje się jednak, aby coś
przeoczyła. Zasięga rady internetu. Może to wina przechłodzonych składników na
ciasto. Trzeba je wyjąć około trzech godzin przed zaplanowanym pieczeniem, aby ogrzały
się do temperatury pokojowej. Trzeba też wyczuć swój piekarnik – może ustawić
go na dłuższe pieczenie w nieco niższej temperaturze? Może w tym leży
przyczyna. Na pewno jednak nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia
ciasta. I jeszcze jedno: składniki na biszkopt, czyli jajka i cukier powinny
być utarte na jasną, puszystą pianę, natomiast mąka z proszkiem do pieczenia
nie wymaga ucierania, tylko powinna być wymieszana szpatułką. Zatem mnóstwo może
być przyczyn powstania zakalca. Trochę to przeraziło niedoświadczonego młodego
cukiernika. Ola podjęła decyzję. Na przyjazd gości wykona ciasto Lemon bez
pieczenia, w którym markizy Mafijne Lemon Dr Gerard z powodzeniem zastąpią kruche
placki. Zuza wprost przepada za tym ciastem nie mniej niż za tortem z bitą
śmietaną i truskawkami. Natomiast Ola ma pewność, że ciasto uda się, ponieważ
ma już w tym spore doświadczenie. Także pora na zakup słodyczy Dr Gerard.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz