czwartek, 21 maja 2020

ciasto rabarbowe z krakersami Dr. Gerarda cz.1


Zadzwoniła siostra z wiadomością czy może przyjechać z dziećmi do nas na sobotę i niedzielę. Byłam bardzo zadowolona, bo przez trzy miesiące nie odwiedzaliśmy się. Powodem był wciąż panujący  korona wirus. Wprawdzie nadal zbiera swoje żniwo, ale już mniej. Moje dzieci Kamilek i Ania nie mogły się doczekać na swoich kuzynów. Na działce mam rabarbar więc postanowiłam z niego upiec ciasto. Wyszukałam  kilka przepisów i przypomniałam sobie, że mam zepsuty piekarnik. Już dawno go nie używałam, dlatego całkiem zapomniałam. Mąż miał kupić i wymienić grzałkę. Widocznie nie upominałam się i też zapomniał. W takim razie postanowiłam zrobić ciasto rabarbarowe bez pieczenia. Deser postanowiłam zastąpić ciastkami.
Składniki;
krakersy produkcji Dr. Gerarda
Masa rabarbarowa 
kg. rabarbaru
pół szk. cukru
2 galaretki cytrynowe
Rabarbar obrać. pokroić. Następnie zasypać cukrem. Po pół godzinie puści sok. Wtedy gotować do momentu rozpuszczenia rabarbaru. Wyłączyć gaz i wsypać galaretki. Porządnie wymieszać, by nie było grudek.
Masa budyniowa
2 budynie śmietankowe. cukier waniliowy, masło, 500 ml. mleka  pół szk. cukru. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo budyń.
Na brytfankę dać papier do pieczenia. Na nim ułożyć krakersy i posmarować połową masy. Dać drugą warstwę krakersów. Wyłożyć tężejącą masą rabarbarową. Dać trzecią warstwę krakersów. Można na wierzch zrobić polewę czekoladową. Ja już nie dawałam, bo córka ma uczulenie na kakao. Smacznego   
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz