poniedziałek, 25 maja 2020

Ulubiony sernik.

Moja mama w domu zawsze piekła serniki. Myślałam, że ja chyba nie będę  serników robiła, bo w dzieciństwie się ich dość najadłam. Otóż nie, serniki w moim domu niestety zawsze są na pierwszym miejscu, gdyż wszyscy uwielbiają ser pod każdą postacią. Ser wykorzystuję do zrobienia różnych smacznych potraw,  a przede wszystkim do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i ciast sernikowych.
Chcę dzisiaj podać przepis na puszysty sernik na ciastkach Dr Gerarda z serków homogenizowanych.
Składniki
-2 serki homogenizowane
-3/4 szklanki cukru pudru
-pół litra śmietanki kremówki
-2 płaskie łyżki żelatyny
-cukier wanilinowy
-5 dkg rodzynek
-puszka ananasa
-torebka galaretki ananasowej
-2 paczki ciastek Kremówka Dekorowana Śmietankowo-morelowa Dr Gerarda
Przygotowanie
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby ostygły  Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
Śmietankę kremówkę ubić i połączyć z utartym serkiem  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie zagotować
Ostudzoną żelatynę wlać do masy  serowej i dokładnie wymieszać, dodać ostudzone i odsączone rodzynki oraz kawałki ananasa.
Kilka kawałków ananasa można zostawić do dekoracji'
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy ciastkami Kremówka Dekorowana śmietankowo-morelowa Dr Gerarda, na ciastka układamy masę serową, i na godzinę wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Galaretkę przyrządzić według przepisu tak, jak jest na opakowaniu  i odstawić, żeby ostygła.
Wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzchu masy serowej   pozostałe kawałki ananasa i zalać krzepnącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego skrzepnięcia się galaretki.
Polecam ten przepis, ponieważ jest bardzo prosty, a sernik smakuje wyśmienicie.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz