Zestawienie w jednym kawałku czekoladowego biszkoptu, dżemu z czarnej porzeczki, lekkiego kremu śmietankowego oraz biszkoptów z galaretką wiśniową, kremem śmietankowym i czekoladą to idealna propozycja na słodkie rozpoczęcie weekendu. Może macie ochotę spróbować? Oto niezbędne składniki:
Czekoladowy biszkopt
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-100 g mąki
-1 łyżka oleju
-4 płaskie łyżki kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietankowy krem
-500 g serka mascarpone
-250 ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
-biszkopty Pasja wiśniowa od Dr Gerard
Sposób przygotowania: czekoladowy biszkopt: białka ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka i olej. Do masy przesiewam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam. Masę przelewam do foremki (20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Śmietankowy krem: śmietaną ubijam z cukrem pudrem, a następnie mieszam ją ze serkiem mascarpone. Czekoladowy biszkopt smaruję dżemem porzeczkowym i wykładam śmietankowy krem. Na wierzchu układam biszkopty Pasja wiśniowa (w niewielkich odstępach) i gotowe. Ciasto przechowuję w lodówce. Mojej rodzince bardzo smakowało, a do przygotowywania przepisów wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda, bo tylko wtedy uzyskacie niepowtarzalne w smaku wypieki. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz