Dzień Mamy
Dzisiaj Dzień Mamy, więc oprócz drobnego prezenciku i bukietu kwiatów, specjalnie na tę okazję przygotowałam wyjątkowe ciasto na Pryncypałkach o smaku orzechowym (które uwielbia moja Mama) z masą czekoladowo- orzechową i masą mleczna z dodatkiem orzechów, wafelków i polewą. Może i Wy chcecie wypróbować? Oto potrzebne składniki:
Masa czekoladowa z orzechami
-200 g masła
-1 szklanka mleka w proszku
-300 g kremu czekoladowego ze słoika
-1 łyżka ciemnego kakao
-1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Mleczna masa
-250 ml mleka
-2,5 szklanki mleka w proszku
-pół szklanki cukru
-200 g masła
Polewa
-100 g mlecznej czekolady
-pół łyżki kakao
-25 g masła
-4 łyżki mleka
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzecchowym
-orzechy włoskie 1 szklanka
-wafelki Pryncypałki pół szklanki
Sposób przygotowania: masa czekoladowa z orzechami: masło ucieram na puch, dodaję krem czekoladowy i wszystko miksuję. Następnie dodaję kakao, mleko w proszku i posiekane orzechy. Wszystko razem miksuję. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na dnie wafelki Pryncypałki o smaku orzechowym. Na wafelki wykładam masę. Mleczna masa: w garnku gotuję mleko z cukrem i studzę. Masło ucieram na puszystą masę, miksując dodaję zimne mleko z cukrem, dalej dodaję mleko w proszku i wszystko miksuję. Mleczną masę wykładam na masę czekoladową z orzechami i wyrównuję. Masę posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojonymi na małe kawałki wafelkami. Polewa: wszystkie składniki wkładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam wierzch ciasta. Przed podaniem dokładnie schładzam. Z filiżanką ulubionej kawy smakowało wyśmienicie, a do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Możecie również odwiedzić stronę http://drgerard.eu/przepisy gdzie znajdziecie różne propozycję przepisów z wykorzystaniem słodyczy Dr Gerarda. Ja często z nich korzystam i zapewniam, że każdy znajdzie coś dla siebie i to na każdą okazję, więc gorąco polecam i życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz