czwartek, 28 maja 2020

siekanie ziemniaków

Mój wujek Staszek sadzi dużo ziemniaków.Zawsze mu pomagam przy sadzarce razem z moim kuzynem.Po posadzeniu robi też zabiegi pielęgnacyjne w polu.Podsypuje ziemniaki pługiem,robi opryski na chwasty, czy na stonkę,oczywiście z zachowaniem okresów karencji.Ma sporo pracy.Jest też taki czas podczas wzrostu ziemniaków,że pokazują sie chwasty gdzieniegdzie między nimi, a już nie można zastosować orysku,bo byłyby przekroczone okresy karencji i wtedy trzeba przesiekać je motykami.Właśnie taki czas nastał na polu wujka Staszka.Gdy zadzwonił do mnie kuzyn z zapytaniem ,czy pomogę w przesiekaniu ziemniaków to zaraz się zgodziłem.Zeszło mam to cały tydzień.Każdego dnia zaczynaliśmy pracę na polu około godziny 7 rano.O 9 robiliśmy sobie krótką  przerwę na nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard.Z pola zchodziliśmy przed 12, bo później już było bardzo goraco.Ciocia czekała na nas zawsze z pysznym obiadem, po którym gdy odpoczęliśmy to wracaliśmy jeszcze na pole na około dwie godziny.Wujek bardzo był zadowolony z naszej pracy.Ostatniego dnia siekania zeszło nam trochę krócej.Ciocia przygotowała obiad nawet wcześniej, a potem poczęstowała nas pysznymi muffinami z pryncytorcikiem.Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:2 szklanka mąki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard
śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz