czwartek, 28 maja 2020

w maju ....


W maju mamy tyle okazji jak by tego było mało moja koleżanka ma imieniny w które co roku zawsze ją odwiedzam. W tym roku poszedłem nieco później niż zwykle, myślała że już nie przyjdę Po przybyciu złożyłem życzenia  wszedłem do pokoju na stole miała już wyłożone najsmaczniejsze słodycze od Dr Gerarda ciastka Mafijne Brownie, biszkopty Pasja wiśniowa, ciastka wielo zbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub z burakiem. Zaraz poszła zrobić kawę a do niej jeszcze przyniosła przepyszny jak się później okazało placek budyniowy na markizach mafijnych z musem jabłkowym z dr. Gerard. Trochę posiedzieliśmy jak to na imieninach po wspominaliśmy stare czasy uśmieliśmy się po pachy i tak wieczór był bardzo udany. Wracając do domu kupiłem jeszcze sobie na jutro do pracy ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelo, wawafelki Pryncypałki
Składniki
Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
3 łyżki cukru lub miodu
1/4 szklanki wody
1 opakowanie budyniu waniliowego
½ opakowania żelatyny spożywczej
mus lub dżem jabłkowy
Sposób wykonania
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz