W maju mamy tyle okazji jak by tego było mało
moja koleżanka ma imieniny w które co roku zawsze ją odwiedzam. W
tym roku poszedłem nieco później niż zwykle, myślała że już
nie przyjdę Po przybyciu złożyłem życzenia wszedłem do
pokoju na stole miała już wyłożone najsmaczniejsze słodycze od
Dr Gerarda ciastka Mafijne Brownie, biszkopty Pasja wiśniowa,
ciastka wielo zbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z
kalafiorem lub z burakiem. Zaraz poszła zrobić kawę a do niej
jeszcze przyniosła przepyszny jak się później okazało placek
budyniowy na markizach mafijnych z musem jabłkowym z dr. Gerard.
Trochę posiedzieliśmy jak to na imieninach po wspominaliśmy stare
czasy uśmieliśmy się po pachy i tak wieczór był bardzo udany.
Wracając do domu kupiłem jeszcze sobie na jutro do pracy ciastka
Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelo, wawafelki Pryncypałki
Składniki
Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
3 łyżki cukru lub miodu
1/4 szklanki wody
1 opakowanie budyniu waniliowego
½ opakowania żelatyny spożywczej
mus lub dżem jabłkowy
Sposób wykonania
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub
miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim
żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak
by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej
papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy
markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą
budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się
zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub
dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz