Zakalec, jak go uniknąć???
Wielkim rozczarowaniem jest kiedy ciężko się na pracujemy przy pieczeniu ciasta, a w efekcie wychodzi piękny zakalec. Przykra to sprawa, bo nikt nie chce takiego efektu swojej pracy.
Aby uniknąć zakalca trzeba przestrzegać kilka podstawowych zasad.
-Składniki, które będą użyte do wypieku powinny mieć taką samą temperaturę, więc wszystkie powinny leżeć w temperaturze pokojowej na dwie godziny przed przystąpieniem do przygotowywania.
-Suche składniki należy przesiać.
-Składniki należy mieszać do momentu polączenia.
-Dokładnie odmierzać składniki zgodnie z przepisem.
-W trakcie pieczenia unikać otwierania piekarnika.
-Podobno ważne też by mieszać wszystko w tym samym kierunku.
Bywa tak też, że pomimo zachowania wszystkich zaleceń, a i tak na koniec wychodzi zakalec.
Ważnym składnikiem, by nie było zakalca są zapewne by użyć dobrych składników do wypieku. W moim domu uważa się by mąka, z której będzie robione ciasto by była to dobra mąka, a zazwyczaj jest to mąka zamojska.
Ja osobiście doradzam tym, którzy boją się zakalca by kupowali gotowe słodkości, które oferuje nam Dr Gerard.
Wśród wielu słodyczy Dr Gerarda każdy może znaleźć coś dla siebie:
od słodkich ciastek Mafijne Brownie, biszkopty Pasja wiśniowa, ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa po słone przekąski.
Kupując słodycze Dr Gerarda poprawimy sobie humor, a o zakalec nie będzie naszą zmorą.
Moja rada taka:
Nie chcesz zakalca -jedz słodycze Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz