Ciasto
-60 dag mąki
-250 g margaryny
-1 szklanki cukru pudru
-3 jajka
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier wanilinowy
Masa jabłkowa
-1,2 kg jabłek
-2 galaretki pomarańczowe
-cukier
Krem orzechowy
-500 ml mleka
-1 budyń śmietankowy
-3 łyżki cukru
-250 g margaryny
-200 g orzechów włoskich zmielonych + 3/4 szklanki mleka
Polewa
-100 g mlecznej czekolady
-100 g gorzkiej czekolady
-50 g miękkiego masła
-1 łyżka mleka
Dodatkowo
-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Derard opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto: zagniatam ciasto z podanych składników i dzielę na 2 części, jedną ponownie zagniatam z kakao. Każdą piekę około 15 minut osobno w formie (25/40 cm), piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce, przekładam do rondla, podlewam niewielką ilością wody i prażę. Pod koniec wsypuję suche galaretki i mieszam do ich rozpuszczenia. Gorącą masę wylewam na jasne ciasto i przykrywam ciemnym ciastem. Krem orzechowy: zalewam gorącym przegotowanym mlekiem (3/4 szklanki) orzechy i pozostawiam do ostygnięcia. Z pozostałych składników gotuję budyń. Wystudzony budyń ucieram z margaryną i zimnymi orzechami. Gotowy krem wykładam na ciemne ciasto. Na kremie układam Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am Dr Gerarda, a wierzch dekoruję polewą (czekolady drobno siekam, mleko i masło podgrzewam, dodaję posiekane czekolady i mieszam do uzyskania jednolitej, gęstej polewy). Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a ciasto zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz