piątek, 9 października 2020

Pyszniutkie ciasto

Dzisiaj zapraszam Was na kruche ciasto z masą jabłkową, kremem orzechowym i pełnoziarnistymi ciastkami zbożowymi oraz polewą na wierzchu. Pyszniutkie. Polecam do kawy, herbaty lub gorącej czekolady w chłodne jesienne dni. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:


Ciasto

-60 dag mąki

-250 g margaryny

-1 szklanki cukru pudru

-3 jajka

-4 łyżki miodu

-1,5 łyżki kakao

-łyżeczka proszku do pieczenia

-cukier wanilinowy


Masa jabłkowa

-1,2 kg jabłek

-2 galaretki pomarańczowe 

-cukier


Krem orzechowy

-500 ml mleka

-1 budyń śmietankowy

-3 łyżki cukru

-250 g margaryny

-200 g orzechów włoskich zmielonych + 3/4 szklanki mleka


Polewa

-100 g mlecznej czekolady

-100 g gorzkiej czekolady

-50 g miękkiego masła

-1 łyżka mleka


Dodatkowo

-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Derard opakowanie 


Sposób przygotowania: ciasto: zagniatam ciasto z podanych składników i dzielę na 2 części, jedną ponownie zagniatam z kakao. Każdą piekę około 15 minut osobno w formie (25/40 cm), piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce, przekładam do rondla, podlewam niewielką ilością wody i prażę. Pod koniec wsypuję suche galaretki i mieszam do ich rozpuszczenia. Gorącą masę wylewam na jasne ciasto i przykrywam ciemnym ciastem. Krem orzechowy: zalewam gorącym przegotowanym mlekiem (3/4 szklanki) orzechy i pozostawiam do ostygnięcia. Z pozostałych składników gotuję budyń. Wystudzony budyń ucieram z margaryną i zimnymi orzechami. Gotowy krem wykładam na ciemne ciasto. Na kremie układam Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am Dr Gerarda, a wierzch dekoruję polewą (czekolady drobno siekam, mleko i masło podgrzewam, dodaję posiekane czekolady i mieszam do uzyskania jednolitej, gęstej polewy). Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a ciasto zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Polecam i życzę smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz