Pomarańczowe warzywo.
Jesienne warzywo o kolorze pomarańczy króluje w mojej kuchni od kilku dni. Jest to dynia. Dostałam dwie ogromne pomarańczowe dynie od mojej mamy, które jej wyrosły na działce. Dynia to pyszne i zdrowe warzywo jesieni. Mamy ich mnóstwo gatunków. Możemy z niej przygotowywać rozmaite potrawy od słodkich po wytrawne od smażonych po gotowane oraz pieczone. Ma niewiele kalorii i jest idealna dla małych dzieci. Ma mnóstwo witamin i minerałów choć by cynk, witamina A oraz beta karoten ważny w chorobach oczu. Ma działanie odkwaszające i sprzyja oczyszczaniu organizmu. Ja pamiętam z lat dzieciństwa zupę dyniową na mleku z lanymi kluskami nie bardzo mi ona smakowała. A teraz uwielbiam zupę dyniową. Robię z marchewką z grzankami oraz posypaną słonecznikiem. Blenduję doprawiam cynamonem, curry, gałką muszkatołową. Jest pyszna. Polecam zrobić sobie kilka słoików musu z dyni i pomarańczy. Pyszny dodatek do naleśników, herbatników czy ciastek deserowych Listki dr Gerarda. Możemy się nimi zajadać kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego. Ja dzisiaj piekę z połowy dyni ciasto. Najpierw należy przygotować pure z dyni. Bardzo prosto. Kroimy na cząstki, wydrążamy z niej pestki. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut. Po wystudzeniu wycinamy miąższ i blendujemy. Gotowy mus do ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz