środa, 31 sierpnia 2022

Dlaczego warto dodawać sól do deserów i ciast?

 Pewnie wielu z Was zastanawiało się kiedyś dlaczego cukiernicy dodają sól do ciast i deserów. Mnie również kiedyś to zastanawiało i dziwiło dlaczego tak jest. Po wielu eksperymentach kulinarnych sama doświadczyłam tego dlaczego ta sól jest tak pomocna. 
Chociażby w prostym przepisie nie wykonanie małych bezików. Do ubicia piany z białek jaj powinno się dodać sól, a to dlatego żeby zbalansować słodki smak cukru, który zostanie dodany to ubitej piany. 
Gdybyśmy nie dodali soli do białek, bezy wyszły by bardzo słodkie i mdłe. Prawdopodobnie nie bylibyśmy w stanie zjeść więcej niż jednego bezika. 
Chętnie również podzielę się z Wami szybkim i prostym przepisem na wykonanie bezików, których możemy potem użyć do dekoracji ciast czy deserów. Ja również często używam gotowych słodkości Dr Gerarda do dekoracji. 


Beziki: 

5 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej

250 g drobnego cukru do wypieku

szczypta soli

Przygotowanie: 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.

Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).

Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. 

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz