Letnie wypieki z owocami to właśnie desery, po które sięgamy najczęściej w upalne i ciepłe dni. W czasie wakacyjnych miesięcy właśnie drzewa i krzewy owocowe uginają się pod ciężarem sezonowych owoców, stragany kuszą owocową obfitością i wreszcie sięgamy po słuszne porcje naturalnych witamin i minerałów.
Pomimo wysokich temperatur, właśnie lato to najlepszy czas na przygotowanie lekkich ciast i deserów z dodatkiem owoców, które są w tym czasie najsmaczniejsze, stosunkowo tanie i łatwo dostępne.
Letnie owoce zaliczane są do superfoods. Są cennym źródłem witamin C, B, A, K, E, a także manganu, folianu, miedzi, cynku, wapnia, potasu. Posiadają właściwości antyoksydacyjne, ułatwiają trawienie , zmniejszają ryzyko występowania stanów zapalnych w organizmie, sprzyjają odchudzaniu i korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy.
Gofry z malinami i bazylią
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
1/2 szklanki mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 ekologiczne jaja
1/2 szklanki roztopionego masła
1,5 szklanki mleka
maliny, cukier puder, bazylia, melisa cytrynowa
Przygotowanie:
Wsypujemy mąki do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy, dodajemy jajka, masło i mleko.
Miksujemy tylko do połączenia się składników. Odstawiamy ciasto na 20 minut.
Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 do 3,5 minut albo według czasu podanego w instrukcji gofrownicy).
Nakładamy ciasto łyżką i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni gofrownicy.
Kiedy gofry będą upieczone, odkładamy je na metalową kratkę. Podajemy z malinami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bazylią i melisą cytrynową. Możemy również użyć słodyczy Dr Gerarda do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz