Dzisiaj podzielę się z Wami super przepisem na wykorzystanie krakersów. Chyba wielu z nas tak ma, że czasami krakersy zakupione leżą gdzieś na dnie szuflady i czekają na swoją kolej. Ja swoje krakersy postanowiłam wykorzystać do przyrządzenia sałatki krakersowej.
Przepis na tą wyśmienitą sałatkę warstwową, która dodatkowo wygląda jak ciasto - pojawia się na wielu blogach i stronach z przepisami. Ale i tak uważam, że warto się skusić na jej wykonanie w swojej wersji.
Składniki:
opakowanie krakersów (dokładnie 27 szt.) ja wykorzystałam krakersy Dr Gerarda
10 dag sera żółtego
1 ogórek konserwowy
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
pęczek drobnego szczypiorku
1 mały słoik majonezu
sól, pieprz (do smaku)
Zaczynamy od ułożenia 9 krakersów na talerzu lub na desce do krojenia (zależy na czym będziemy serwować) - układając prostokąt 3x3 krakersy.
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ogórka konserwowego pokroić na drobniutką kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać za pomocą widelca na jednolitą pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pastą serową posmarować krakersy. Wyrównać.
Ułożyć kolejną warstwę krakersów. Również 3x3.
Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy. Rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać 1 łyżkę majonezu. Wymieszać za pomocą widelca na jednolitą pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pastą tuńczykową posmarować krakersy. Wyrównać.
Ułożyć kolejną warstwę krakersów.
Ugotowane jajka rozdzielić tak, żeby uzyskać osobno białka, i osobno żółtka. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić malakserem. Dodać 2 łyżki majonezu i wymieszać za pomocą widelca na jednolitą pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pastą białkową posmarować krakersy. Wyrównać.
Ułożyć ostatnią warstwę krakersów. Posmarować je cienko majonezem.
Żółtka również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić malakserem. Posypać nimi wierzch sałatki.
Całość wstawić do lodówki na całą noc. Tuż przed podaniem, sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz