Smakowite ciasto.
Pyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i galaretką zachwyca swoim smakiem i aromatem. Łatwe w przygotowaniu, niedrogie jest miłą słodką niespodzianką dla najbliższych. Oto moja propozycja:
Najpierw pieczemy biszkopt według następującego przepisu.
Składniki:
5 dużych jaj
Szklanka cukru
Szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
Proszek do pieczenia (jedna kopiasta łyżeczka od herbaty)
Cukier waniliowy (olejek do ciasta np. pomarańczowy)
Wykonanie :
Jaja całe utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest dobrze roztarty dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę krupczatkę z dodatkiem proszku do pieczenia, dodać odrobinę aromatu do ciast. Wszystko połączyć ubijając przez kilka minut mikserem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( papier ten możemy zmoczyć wodą z kranu jest wtedy łatwiej go uformować na dnie tortownicy). Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 35-40 minut. Przy wyższej temperaturze biszkopt może się zaparzyć i będzie „zakalec”. Po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik, aby ciasto lekko przestygło. Kiedy biszkopt jest gotowy do wyjęcia z piekarnika dnem tortownicy energicznie stukamy o podłogę ( ciepłe, niegorące ciasto biszkoptowe wyrówna wówczas swoją powierzchnię). Po całkowitym wystygnięciu biszkoptu zdejmujemy metalową obręcz wokół naszego ciasta. Następnie delikatnie należy skroić wierzchni krążek na około 1 cm ta część biszkoptu będzie nam potrzebna do wykrojenia z niej krążków np. szklanką).
Kiedy nasz biszkopt stygnie przygotowujemy krem budyniowy
2 budynie śmietankowe (ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu).
Kostka masła
Kiedy budyń całkowicie wystygnie dokładamy do niego kawałki miękkiego masła. Całość ucieramy mikserem. (zamiast gotować budyń możemy skorzystać z gotowego kremu w proszku typu Krem do karpatki).
Zakładamy ponownie obręcz na formę tortownicy, na biszkopt wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy powierzchnię. Na to układamy wykrojone krążki biszkoptowe. Wolną przestrzeń uzupełniamy kruchymi ciasteczkami Listki kakaowe od Dr Gerarda. Całość zalewamy tężejącą galaretką np. agrestową. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto prezentuje się świetnie, smakuje wybornie. Jeśli nie macie możliwości, lub ochoty piec biszkoptu to możecie zrobić spód z kruchych, dowolnych ciasteczek od Dr Gerarda.
Przykład:
220g herbatników Listki kakaowe Dr Gerard
90g roztopionego, przestygniętego masła
Do blendera przełożyć ciasteczka Listki kakaowe i zmiksować. Do zmielonych ciastek
dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko
docisnąć . Na tak przygotowany spód wykładamy krem, wierzch dekorujemy
układając wafelki czekoladowe od Dr Gerarda tworząc kształt promieni. Powstałą przestrzeń
wypełniamy drobnymi owocami np. malinami, borówką. Całość zalewamy dowolną
galaretką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz