Znamy smak deseru, który się nazywa Rafaelo. Ostatnio miałem przyjemność zajadać się właśnie takim deserem, który miał dodatkowo warstwę wiśniową i udekorowany był drażami Maltikeks Chocolate -Dr Gerarda .
Póki jeszcze w sadzie na drzewie są wiśnie, to warto taki deser wykonać dla niedzielnych gości lub po prostu dla ochłody w te cieple dni tego lata.
Deser ten nie wymaga pieczenia, więc każdemu zapewne się uda, a smakuje wyśmienicie.
Poniżej podaję przepis na Rafaelo wiśniowe.
Potrzebne składniki:
Na masę budyniową:
2 szt. budyni śmietankowych na 0,5 l,
2 kostki margaryny,
1 litr mleka,
2 op. krakersów -Artur Krakersy Solone -Dr Gerarda,
1,5 szklanki cukru pudru,
30 dkg. wiórków kokosowych,
Na masę galaretkową:
2 op. galaretki wiśniowej,
0,75 l wrzącej wody,
1 szklanka wiśni bez pestek,
folia spożywcza do formy.
Dodatkowo do dekoracji
1 op. Draże Maltikeks Chocolate -Dr Gerarda
Sposób wykonania:
Zgodnie z przepisem na opakowaniu gotujemy dwa bidnie w 1 l mleka(w jednym naczyniu) Po ugotowaniu budyń rozlewamy równo do dwóch naczyń i przykrywamy szczelnie by zapobiec powstaniu kożucha i zostawiamy do schłodzenia.
Kokos również dzielimy na dwie równe części.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody czyli w 0,75 l. wrzącej wody.
Galaretki również odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy I warstwę deseru:
W miseczce ucieramy 1 margarynę dodając 3/4 szklanki cukru pudru -na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy na przemian łyżeczkę kokosu (z jednej cześć) z łyżką budyniu (z jednej części).
Masę ucieramy do wyczerpania składników.
Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy warstwę -krakersów -Artur Krakersy Solone -Dr Gerarda.
Na krakersy wylewamy przygotowaną masę budyniową, wyrównujemy i przykrywamy warstwą krakersów.
Na krakersach układamy wiśnie, które zalewamy tężejącą galaretką.
Blachę wstawiamy do lodówki, by galaretka mocno stężała.
Gdy galaretka zastygnie przystępujemy do przegotowania następnej warstwy budyniowej.
Masę na tą warstwę wykonujemy w taki sam sposób jak pierwszą, wykorzystując pozostałe składniki: margarynę, 3/4 szklanki cukru pudru, budyń oraz kokos.
Następnie przygotowaną masę budyniową wyklaskamy na galaretkę , wyrównujemy i dekorujemy drażami -Maltikeks Chocolate -Dr Gerarda.
Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Najlepiej smakuje, gdy deser przegotowany jest dzień wcześniej przed spożyciem.
Smacznego....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz