Kakaowe ciasto
-250 g margaryny
-poł szklanki wody
-2 szklanki cukru
-3 łyżki kakao
-4 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki pszennej
-250 g margaryny
-poł szklanki wody
-2 szklanki cukru
-3 łyżki kakao
-4 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki pszennej
Masa
-250 g serka homogenizowanego
-3 łyżki budyniu waniliowego
-1 jajko
-3 łyżki cukru
-250 g serka homogenizowanego
-3 łyżki budyniu waniliowego
-1 jajko
-3 łyżki cukru
Polewa
-60 g masła
-2,5 łyżki cukru
-1,5 łyżki kakao
-pół łyżki żelatyny
-1 łyżka gorącej wody
-2 łyżki śmietany 18%
-60 g masła
-2,5 łyżki cukru
-1,5 łyżki kakao
-pół łyżki żelatyny
-1 łyżka gorącej wody
-2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo
-krakersy sezamowe Artur od Dr Gerard opakowanie
-krakersy sezamowe Artur od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: margarynę, wodę, kakao i cukier gotuję do rozpuszczenia i studzę. Do masy dodaję żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, pianę dodaję porcjami do ciasta i mieszam. Masa: wszystkie składniki łączę ze sobą. Foremkę (średnica 26 cm) smaruję margaryną, obsypuję mąką i wylewam ciasto, wykładam masę, a wierzch posypuję krakersami sezamowymi Artur. Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Polewa: żelatynę rozpuszczam w wodzie, w rondelku umieszczam margarynę, cukier i kakao. Całość podgrzewam mieszając, aż składniki się połączą, dodaję żelatynę i mieszam. Polewę lekko studzę i dodaję śmietanę. Zimne ciasto dekoruję polewą. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam krakersy sezamowe Artur od Dr Gerard, ponieważ są znakomite. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz