poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Jadalne kwiaty.

 

„Kwiaty jadalne doskonale nadają się na dekorację letnich deserów. Beza Pavlova, Eton Mess, proste ucierane ciasto, babeczki z kremem, makaroniki, lody – drobne kolorowe płatki nadadzą im uroku i wakacyjnego charakteru. Można je rozsypać po powierzchni ciasta, wmieszać w krem lub powtykać w gotowy wypiek. Najpiękniej będą jednak wyglądać jako dekoracja tortów. Kwiaty nadają się także do pieczenia. Ogórecznika, nasturcję i bratki można obrać z płatków i powciskać je w kruche ciasto. Najłatwiej można to zrobić, rozpłaszczając kulkę ciasta na rozłożonych płatkach lub rozsypując je na płacie ciasta i delikatnie wałkując. Po upieczeniu ciasteczka posypujemy cukrem i serwujemy do herbaty.

Takie desery będą się wyśmienicie nadawać jako dodatek do słodyczy Dr Gerarda , do wafelków czekoladowych czy listków kruchych kakaowych. My osobiście lubimy takie świeże ciasta w wakacyjne upały, wtedy człowiek czuję że jest lato. Pamiętajcie także, o pysznych krakersy sezamowe Artur. Takie kwiaty stają się coraz bardziej popularne u nas w sklepach już można spotkać coraz więcej takich kwiatów. Domowi cukrownicy mogą zabrać się za domowe wypieki.”

Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz