wtorek, 30 sierpnia 2022

Jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty Kwiaty jadalny jest nie tylko piękną , pachnącą ozdobą, ale często dodatkiem lub głównym składnikiem potrawy. Tworzy nie zwykłą kompozycję na talerzu. Nie wiele jest osób ,które nie znają, lub nie słyszeli o nadziewanych kwiatach cukinii , przepiórkach w płatkach róży i konfiturze z jej płatków, smażonych w cieście kwiatów rubini akacjowej, lawendowego miodu , czy miodu z mniszka lekarskiego. Aksamitki, begonie, stokrotki, bratki, nasturcje, chabry, goździki, fiołki to tylko tak naprawdę garstka kwiatów jadalnych, które można suszyć, smażyć, kandyzować lub jeść na surowo. Jako ozdoba są idealne do deserów , sorbetów, sałatek owocowych. Jako dodatek do potraw wspaniale uzupełniają dania warzywne jak i mięsne. Kwiaty jadalne są najlepsze a własnej uprawy, ale również korzystać ze zbiorów, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Wtedy to mamy pewność, że nie były nawożone, ani pryskane witaminami i innymi chemikaliami. Kwiaty cukinii mają delikatny smak i aromat. Piękny żółty kolor, czasami lekko pomarańczowy. Kwiaty cukinii mogą być nadziewane mięsem z różnymi przyprawami. Mogą być smażone lub duszone. Kwiaty rubinii są jadalne , a najbardziej popularny jest miód. Z kwiatów mniszka lekarskiego robi się wino, lub miodek. Kwiaty lawendy są ozdobami deserów. Pachnące lawendowe cukierki i ciasteczka cieszą się dużą popularnością, tak jak słodycze Dr Gerarda , które są produkowane na bazie miodów tych przepięknych kwiatów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz