środa, 31 sierpnia 2022

Pieczenie z przyjaciółką

    Dziś odwiedziła mnie moja przyjaciółka. Zaskoczyła mnie bo nie spodziewałam się gości jednak mimo to bardzo się ucieszyłam z jej wizyty. Niestety nie miałam nic słodkiego do kawy, moja przyjaciółka się ucieszyła ponieważ chciała zobaczyć jak tworzę pyszne ciasta, tak więc razem zabrałyśmy się do pracy. Postanowiłyśmy zrobić Tarta podwójnie kokosowa. Przepis znalazłyśmy na stronie internetowej dr Gerarda.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60g masła
  • szczypta soli

Krem biały:

  • 100 g czekolady białej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżeczki czubate cukru pudru
  • 50 g masła

Krem czekoladowy:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych

Rozgnieść ciastka.

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki.

Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki.

Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia.

Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks.

Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę.

Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Tarta wyszła przepyszna, obie się zajadałyśmy a przyjaciółka cieszyła się że poznała nowy pyszny przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz