wtorek, 30 sierpnia 2022

Dlaczego warto dodawać sól do ciast.

 Nie wyobrażam sobie jedzenie bez chociaż odrobiny soli. Sól nadaje potrawom przede wszystkim smak i często poprawia ich konsystencje, szczególnie jeśli chodzi o ciasta.  Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim czasie dodania soli, gdyż za wcześnie dodana sól np. do ciasta drożdżowego spowoduje, że ciasto po prostu nie wyrośnie. Natomiast szczypta soli dodana do ubijanych białek spowoduje szybsze uzyskanie sztywnej piany.  Sól jest również dobrym konserwantem i zapobiega pleśniom, dlatego takie ciasto może trochę dłużej poleżeć w odpowiedniej temperaturze. Jeśli nie doda się soli do ciasta drożdżowego to ono nam się może rozpłynąć i całkowicie zmienić swój  kształt, nie mówiąc o złym smaku i jasnym kolorze skórki. Do wypieków, deserów i ciast najbardziej nadaje się sól morska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz