poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Lody jogurtowe

 

Takie silne upały jakie nas nawiedziły przez te wakacje, sprawiają że szukamy często ochłodzenia i próbujemy jakimiś sposobami sobie ulżyć. Dobrym sposobem na to są lody jogurtowe. Wyśmienicie się łączą z słodyczami Dr Gerarda wafelkami czekoladowymi i listkami kruchymi kakaowymi.

Podstawowy składnik lodów jogurtowych to jogurt grecki o gęstej konsystencji. Potrzebujesz też mleka skondensowanego. Możesz je zastąpić mlekiem kokosowym lub innym chudym mlekiem roślinnym – deser będzie mniej kaloryczny. Lody w maszynce do lodów zrobisz w zaledwie 10-15 minut. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, na lody poczekasz kilka godzin. Będą jednak równie pyszne. Najłatwiejszy przepis na lody jogurtowe nie sprawi problemów nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni:

  • jogurt grecki wymieszaj z mlekiem na gładką masę,

  • dodaj swoje ulubione owoce, mus, kawałki czekolady lub inne dodatki,

  • przełóż masę do plastikowego pojemnika (możesz wykorzystać puste opakowania spożywcze),

  • wstaw lody do zamrażarki, co pół godziny mieszaj je, żeby usunąć kryształki lodu i wyrównać konsystencję.

Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami jak krakersy sezamowe Artur.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz