Kiedy trwa lato nie ma nic bardziej kuszącego niż błyskawiczny deser lodowy : ) Mam dla Was super przepis na smaczny pucharek lodowy. Bardzo prosty w przygotowaniu i super szybki. Do tego przepisu możecie wykorzystać swoje ulubione lody na patyku. Mogą to być lody w polewie czekoladowej, migdałowej lub jakie tylko chcecie.
Składniki:
2 lody (ulubione przez Was)
400 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
100 g serka mascarpone (schłodzonego)
2 pełne łyżki masła orzechowego (bez cukru i soli, najlepiej z orzechów laskowych)
2 kostki gorzkiej czekolady (min 70%)
krówki, bezy, wafelki czekoladowe Dr Gerarda
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Podzielić na dwie części. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodawać po łyżce bitej śmietany i delikatnie wymieszać szpatułką. Powtarzać do czasu, aż wyczerpie się cała jedna część z odłożonej bitej śmietany. Rozłożyć na dno dwóch pucharków. Czekoladę posiekać, przełożyć na warstwę orzechowego kremu. Lody pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na czekoladzie, przykryć pozostałą bitą śmietaną i udekorować krówkami, bezami, czekoladą i wafelkami. Podawać od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz