Biszkopt
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-2 łyżki oleju
-3 łyżki kakao
-poł łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-2 łyżki oleju
-3 łyżki kakao
-poł łyżeczki proszku do pieczenia
Kajmakowa masa z dodatkami
-500 g serka mascarpone
-250 ml śmietanki 30%
-4 łyżki masy kajmakowej
-posiekane orzechy włoskie pół szklanki
-Listki kruche kakaowe od Dr Gerard 6 sztuk
-500 g serka mascarpone
-250 ml śmietanki 30%
-4 łyżki masy kajmakowej
-posiekane orzechy włoskie pół szklanki
-Listki kruche kakaowe od Dr Gerard 6 sztuk
Dodatkowo
-250 g serka mascarpone
-200 ml śmietanki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-Listki kruche kakaowe od Dr Gerard 4-5 sztuk
-200 ml śmietanki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-Listki kruche kakaowe od Dr Gerard 4-5 sztuk
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno i dodaję cukier. Do ubitych białek dodaję żółtka i olej. Do masy przesiewam mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem i mieszam. Masę przelewam do tortownicy (średnica 24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 175 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu studzę i przecinam na 2 blaty. Kajmakowa masa z dodatkami: serek mascarpone miksuję ze śmietanką i dodaję kajmak, a na końcu posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki Listki kruche kakaowe od Dr Gerarda. Śmietankowa masa: śmietankę ubijam z cukrem i serkiem mascarpone. Na pierwszy blat wykładam kajmakową masę z dodatkami i przykrywam drugim blatem. Na biszkopt wykładam masę śmietankową. Wierzch posypuję pokruszonymi kruchymi Listkami kakaowymi. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem Listki kruche kakaowe od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz