Na pewno wielu z Was widziało pięknie udekorowane torty ze świeżymi kwiatami. Jest to teraz bardzo na czasie i wiele młodych par czy solenizantów i jubilatów wybiera właśnie takie dekoracje. Kwiaty dodają nie tylko pięknego i klasycznego wyglądu, ale również często wpływają korzystanie na smak.
Lista jadalnych kwiatów jest dość spora, bo znajdują się na niej między innymi takie kwiaty jak : lawenda, frezja, bratek, piwonia, goździk itd. Myślę, że warto wykorzystać takie dekoracje do naszych wypieków.
podzielę się również z Wami przepisem na tort, przy którym do dekoracji możecie wykorzystać właśnie kwiaty.
Składniki:
36 ciastek kakaowych Dr Gerarda
0,5 l śmietany 36%
4 serki waniliowe
4 serki porzeczkowe (1 serek = 125g)
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka porzeczkowa
Garść mrożonych jagód
Garść mrożonej czerwonej porzeczki
1 łyżka cukru pudru
Dekoracje:
1 figa (pokrojona)
Kwiaty jadalne
Grube wiórki kokosowe
Czekoladki
Czekolada sypka
Wykonanie :
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w szklance gorącej wody i odstawiłam. Tak samo zrobiłam z galaretką porzeczkową. Do jednej miseczki dałam serek waniliowy, a do drugiej serek porzeczkowy.
Gdy galaretki zaczęły tężeć wlałam cytrynową do serka waniliowego, wsypałam jagody i szybko wymieszałam. Galaretkę porzeczkową wlałam do serka porzeczkowego, wsypałam porzeczkę i również szybko wymieszałam. Jedna warstwa ciastek u mnie to 12 sztuk. Na ciastka wyłożyłam masę porzeczkową, przykryłam drugą warstwą ciastek i na to wyłożyłam masę waniliową. Na wierzch ciasta ułożyłam trzecią warstwę ciastek. Udekorowałam kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz