środa, 31 sierpnia 2022

Jadalne dekoracje

 Na pewno wielu z Was widziało pięknie udekorowane torty ze świeżymi kwiatami. Jest to teraz bardzo na czasie i wiele młodych par czy solenizantów i jubilatów wybiera właśnie takie dekoracje. Kwiaty dodają nie tylko pięknego i klasycznego wyglądu, ale również często wpływają korzystanie na smak. 
Lista jadalnych kwiatów jest dość spora, bo znajdują się na niej między innymi takie kwiaty jak : lawenda, frezja, bratek, piwonia, goździk itd. Myślę, że warto wykorzystać takie dekoracje do naszych wypieków. 
podzielę się również z Wami przepisem na tort, przy którym do dekoracji możecie wykorzystać właśnie kwiaty. 

Składniki: 
 36 ciastek kakaowych Dr Gerarda

0,5 l śmietany 36%

4 serki waniliowe

4 serki porzeczkowe (1 serek = 125g)

1 galaretka cytrynowa

1 galaretka porzeczkowa

Garść mrożonych jagód

Garść mrożonej czerwonej porzeczki

1 łyżka cukru pudru


Dekoracje: 

1 figa (pokrojona)

Kwiaty jadalne 

Grube wiórki kokosowe

Czekoladki

Czekolada sypka

Wykonanie :

Galaretkę cytrynową rozpuściłam w szklance gorącej wody i odstawiłam. Tak samo zrobiłam z galaretką porzeczkową. Do jednej miseczki dałam serek waniliowy, a do drugiej serek porzeczkowy.

Gdy galaretki zaczęły tężeć wlałam cytrynową do serka waniliowego, wsypałam jagody i szybko wymieszałam. Galaretkę porzeczkową wlałam do serka porzeczkowego, wsypałam porzeczkę i również szybko wymieszałam. Jedna warstwa ciastek u mnie to 12 sztuk. Na ciastka wyłożyłam masę porzeczkową, przykryłam drugą warstwą ciastek i na to wyłożyłam masę waniliową. Na wierzch ciasta ułożyłam trzecią warstwę ciastek. Udekorowałam kwiatami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz