poniedziałek, 22 sierpnia 2022
„Sól, panaceum na ciasta, desery itd.”
Sól, jako przyprawa znana od tysiącleci była i nadal jest panaceum i sposobem można by przyjąć, że na wszystko. Dawno temu nie było takich możliwości przechowywania i konserwacji żywności jak w obecnych czasach (lodówki, zamrażarki, kuchenki), dlatego mięso, ryby były suszone lub solone. Z biegiem lat odkrywano, że sól może służyć prawie do wszystkiego przede wszystkim jako przyprawa w gastronomi, cukiernictwie i wiele innych zastosowań w różnych gałęziach przemysłu. Dietetycy od dawna przestrzegają, że sól to biała śmierć i dzienny limit nie powinien być przekraczany tj. powyżej, jednej, małej, płaskiej łyżeczki. Z drugiej strony niewiele osób potrafi przygotować jakiekolwiek potrawy bez soli, skoro rzekomo ta biała śmierć uwydatnia i dodaje właściwego smaku solonym potrawom. W kwestii soli, to nie wszystko, otóż szczypta soli dodana do kawy zamiast cukru eliminuje goryczkę w kawie, a na stronie https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/produkty/10540019/zamiast-cukru-dodaj-sol-do-kawy-efekt-cie-zaskoczy.html dowiemy się więcej. Idąc dalej tropem soli, to dodana do wypieku ciast i ciasteczek nie tylko podkreśla smak wypieków, ale również ma wpływ na jakość wykonywanych wypieków. Trzeba również podkreślić zasadność dodawania soli do Deserów, lodów, jak, choćby lody ze słonym karmelem nie czuje się zawartej soli w lodzie, a smak niepowtarzalny. Słone przekąski nie na darmo noszą miano Słonych, gdyż są bardziej słone od jakichkolwiek Słodyczy, ale specyfika tych, że przekąsek wymaga większej zawartości soli. Czasami marudzimy, że przekąski są odrobinę za słone, ale i tak pałaszujemy ze smakiem jak, choćby Krakersy sezamowe Artur Dr Gerarda. Jeśli nie mamy ochoty na słone przekąski, to zawsze można zaparzyć kawę ze szczyptą soli i do kompletu polecam zestaw Dr Gerarda tj. wafelki czekoladowe lub Listki kruche kakaowe i zatrzymać sód w organizmie. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz