środa, 31 sierpnia 2022

Krakersy sezamowe

 Podzielę się z Wami super prostym przepisem na samodzielne wykonanie krakersów sezamowych. Są bardzo smaczne i szybkie w pieczeniu. Do wykonania będziemy potrzebowali: 

Mąka 2 szklanki

Woda 180 ml

Cukier 0,5 łyżeczki

Sól 1,5 łyżeczki

Olej 3 łyżki

Roztopione masło ok. 70 gram

Przyprawy (np. mak, sezam, sól, itp.)


Przygotowanie

W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy do tego wodę oraz olej i zagniatamy na jednolite ciasto.

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i kroimy go na małe kwadraty. Wszystkie kwadraty układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztopionym masłem oraz posypujemy ulubionymi przyprawami (np. sezam, mak, sól, kminek, etc.). Krakersy pieczemy 12-15 minut w temp. 180 stopni.

Jeżeli jednak nie mamy czasu to zawsze warto skorzystać ze sprawdzonych gotowych zamienników. Takim super wyborem są Krakersy sezamowe Dr Gerarda. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz