Podzielę się z Wami super prostym przepisem na samodzielne wykonanie krakersów sezamowych. Są bardzo smaczne i szybkie w pieczeniu. Do wykonania będziemy potrzebowali:
Mąka 2 szklanki
Woda 180 ml
Cukier 0,5 łyżeczki
Sól 1,5 łyżeczki
Olej 3 łyżki
Roztopione masło ok. 70 gram
Przyprawy (np. mak, sezam, sól, itp.)
Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy do tego wodę oraz olej i zagniatamy na jednolite ciasto.
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i kroimy go na małe kwadraty. Wszystkie kwadraty układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztopionym masłem oraz posypujemy ulubionymi przyprawami (np. sezam, mak, sól, kminek, etc.). Krakersy pieczemy 12-15 minut w temp. 180 stopni.
Jeżeli jednak nie mamy czasu to zawsze warto skorzystać ze sprawdzonych gotowych zamienników. Takim super wyborem są Krakersy sezamowe Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz