-2 jajka
-100 g cukru
-50 ml oleju
-50 ml mleka
-60 g mąki pszennej
-50 g skrobi kukurydzianej
-szczypta soli
-łyżeczka proszku do pieczenia
-skórka z 1 cytryny
-sok z 1 cytryny
-szklanka mleka
-2 żółtka
-1 łyżka skrobi kukurydzianej
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-100 g masła
-1 szklanka borówek
-wafelki czekoladowe od Dr Gerard 2-3 sztuki
Sposób przygotowania: ciasto: do miski wbijam całe jajka, dodaję sól oraz cukier i miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję skórkę z cytryny, wlewam mleko, olej i krótko miksuję, przesiewam mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i miksuję do uzyskania jednolitej masy, na końcu wlewam sok z cytryny. Ciasto przekładam do przygotowanej formy (średnica 26 cm) i rozprowadzam równomiernie. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Krem: w rondelku mieszam cukier, skrobię, żółtka i mleko, mieszając gotuję do zgęstnienia. Dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam i odstawiam do wystudzenia. Masło miksuję, dodaję porcjami zimny budyń i miksuję do połączenia. Na ciasto wykładam krem, rozkładam borówki i wafelki czekoladowe od Dr Gerard (pokrojone na mniejsze kawałki). Podaję po dokladnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam wafelki czekoladowe od Dr Gerard, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz