wtorek, 30 sierpnia 2022
Sól w słodyczach
Sól w słodyczach
w życiu jest wiele szczegółów, na które nie zwracamy uwagi. Kiedy byłem mniejszy zastanawiałem się, po co u licha sól do białka, żeby ubić jajko. A po co do słodkiego ciasta dodaje się sól . już w ogóle przechodziło moje pojęcie jak można sól mieszać z cukrem. Oczywiście jak dorosłem , to moje zderzenie z chemią organiczną mnie oświeciło. W średniowieczu sól była droga, więc chleb pieczono bez niej . tymczasem okazuje się , że dodatek dwuprocentowego chlorku sodu znacznie zmienia smak chleba, uwalniając szereg nut, które bez tego popularnego dziś związku, byłyby nie dostępne w tą delikatną słodycz. Oprócz walorów smakowych kucharze zauważyli, że ciasto bez soli ma zupełnie inne właściwości . nie solone ciasto łączy się szybciej , ma nie wielką odporność na rozciąganie, ale za to dużą lepkość. Ciasto z solą jest mniej rozciągliwe, ale za to bardziej zwięzłe, przez co można je łatwiej rozciągać bez urywania. Ciasto z solą rośnie wolniej co tłumaczy kilka teorii. Sól jest też jest nie zastąpiona w kuchni , gdyż wydobywa smak potraw. Sól wydobywa smak czekolady. W przypadku deserów czy ciast również dodaje się odrobinę soli. Szczypta soli potrafi wydobyć smak w szczególności jeśli mamy do czynienia z czekoladą. Firma Dr Gerarda wykorzystuje sól praktycznie do wszystkich słodyczy i słonych zakąsek. A w szczególności wafelki czekoladowe dzięki tej soli mają taki subtelny smak. Do krakersów Artur, które są pysznymi zakąskami jest oczywiste że sól jest nie zbędnym składnikiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz