poniedziałek, 5 marca 2018

Ciasta drożdżowe.


Ciasta drożdżowe.

Ciasta drożdżowe nigdy nie mogą się znudzić! Najpyszniejsze są wyroby drożdżowe z owocami szczególnie w okresie letnim kiedy mamy wysyp owoców truskawek, porzeczek czy agrestu. Wyśmienite są też strucle z różnymi nadzieniami powidłami czy makowcem. Na szczególną uwagę zasługują ciepłe bułeczki posypane makiem czy czarnuszką lub rogale swym kształtem przypominają księżyc dzieci je uwielbiają. Przyrządzenie dobrego ciasta drożdżowego wymaga cierpliwości oraz starannego wyrabiania ale wszystkiego można się nauczyć. Czym częściej będziemy wyrabiać, piec takie ciasto tym większej wprawy nabierzemy. Mnie nauczyła robić przepyszne ciasto drożdżowe moja babcia. Pokazywała i radziła jak należy je wyrabiać. Cóż, że po każdym wyrabianiu ciasta były pęcherze na dłoniach. Pamiętam jak mówiła aby wszystkie składniki miały jednakową pokojową temperaturę. Dlatego w dniu w którym piekłam wszystkie potrzebne produkty wcześniej wyciągam z lodówki. Oczywiście po wyrobieniu takiej drożdżówki musi leżakować w ciepłym miejscu pod przykryciem ( lniana ściereczka) Kiedy podwoi swą objętość jeszcze raz przemieszać, wyłożyć do przygotowanej wysmarowanej masłem formy i pozostawić aby dalej rosło. Pozostaje nam tylko nałożyć owoce, kruszonkę i do pieca. Pyszna, ciepła drożdżówka. Niestety zdarzają się osoby, które nie przepadają za takim ciastem. Wtedy przygotowuję deser ze strony DESEROTEKA słodycze dr Gerarda lub kupuję ciastka Pasje wiśnia lub krakersy classic i przygotowuj pyszny deser. Dla każdego coś smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz