Ciasta
drożdżowe.
Ciasta drożdżowe nigdy nie mogą się znudzić!
Najpyszniejsze są wyroby drożdżowe z owocami szczególnie w
okresie letnim kiedy mamy wysyp owoców truskawek, porzeczek czy
agrestu. Wyśmienite są też strucle z różnymi nadzieniami
powidłami czy makowcem. Na szczególną uwagę zasługują ciepłe
bułeczki posypane makiem czy czarnuszką lub rogale swym kształtem
przypominają księżyc dzieci je uwielbiają. Przyrządzenie dobrego
ciasta drożdżowego wymaga cierpliwości oraz starannego wyrabiania
ale wszystkiego można się nauczyć. Czym częściej będziemy
wyrabiać, piec takie ciasto tym większej wprawy nabierzemy. Mnie
nauczyła robić przepyszne ciasto drożdżowe moja babcia.
Pokazywała i radziła jak należy je wyrabiać. Cóż, że po każdym
wyrabianiu ciasta były pęcherze na dłoniach. Pamiętam jak mówiła
aby wszystkie składniki miały jednakową pokojową temperaturę.
Dlatego w dniu w którym piekłam wszystkie potrzebne produkty
wcześniej wyciągam z lodówki. Oczywiście po wyrobieniu takiej
drożdżówki musi leżakować w ciepłym miejscu pod przykryciem (
lniana ściereczka) Kiedy podwoi swą objętość jeszcze raz
przemieszać, wyłożyć do przygotowanej wysmarowanej masłem formy
i pozostawić aby dalej rosło. Pozostaje nam tylko nałożyć owoce,
kruszonkę i do pieca. Pyszna, ciepła drożdżówka. Niestety
zdarzają się osoby, które nie przepadają za takim ciastem. Wtedy
przygotowuję deser ze strony DESEROTEKA słodycze dr Gerarda lub
kupuję ciastka Pasje wiśnia lub krakersy classic i
przygotowuj pyszny deser. Dla każdego coś smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz