poniedziałek, 5 marca 2018

Lekkie rogaliki.


Lekkie rogaliki.

Trzymając się tematu ciasta drożdżowego, które opisałam w poprzednim poście. Podam przepis na puszyste, lekkie, chrupiące pyszne rogaliki. Najlepiej spożywać je na ciepło prosto z pieca ale kiedy przestygną nie tracą swoich walorów smakowych. Aby przygotować rogaliki potrzebujemy:
350 gram mąki, 350 gram masła lub margaryny, 20 gram cukru, 15 gram drożdży, 5 jajek, 1 łyżka cukru, pół szklanki mleka, szczypta soli.
Wykonanie nie należy do najprostszych trochę będzie zabawy. Z mąki, 175 gram masła pokrojonego na drobne kawałki, cukru, soli i drożdży rozpuszczonych w niewielkiej ilości ciepłego mleka oraz cztery jaja, zagniatamy ciasto. Resztę tłuszczu należy odłożyć na bok w pokojowej temperaturze. Ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką aby się nie przyklejało. Na środku ciasta należy położyć tłuszcz mała kostkę margarynę i lekko ją spłaszczyć. Następnie ciasto składamy do środka ze wszystkich stron. Ponownie rozwałkować wałkiem. Składanie oraz wałkowanie powtarzamy. Ciasto wkładamy do lodówki na około piętnaście minut. Po tym czasie dwukrotnie ciasto składamy i rozwałkowujemy. Na koniec cienko wałkujemy. Kroimy je na paski a potem na trójkąty. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zwijamy rogaliki. Układamy nie zbyt blisko na blasze pozostawiając do wyrośnięcia. Przesmarowujemy je jakiem i pieczemy prze piętnaście minut. Gotowe. Możemy je podawać do konfitury lub serka czy same chrupać.
Na stronie dr Gerarda słodycze, ciastka znalazłam idealnie pasujący shake waniliowy z dodatkiem ciastek Markizami Mafijnymi lub jak ktoś woli z cytrynowymi lemon.
https://drgerard.eu/przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz