Lekkie
rogaliki.
Trzymając
się tematu ciasta drożdżowego, które opisałam w poprzednim
poście. Podam przepis na puszyste, lekkie, chrupiące pyszne
rogaliki. Najlepiej spożywać je na ciepło prosto z pieca ale kiedy
przestygną nie tracą swoich walorów smakowych. Aby przygotować
rogaliki potrzebujemy:
350
gram mąki, 350 gram masła lub margaryny, 20 gram cukru, 15 gram
drożdży, 5 jajek, 1 łyżka cukru, pół szklanki mleka, szczypta
soli.
Wykonanie
nie należy do najprostszych trochę będzie zabawy. Z mąki, 175
gram masła pokrojonego na drobne kawałki, cukru, soli i drożdży
rozpuszczonych w niewielkiej ilości ciepłego mleka oraz cztery
jaja, zagniatamy ciasto. Resztę tłuszczu należy odłożyć na bok
w pokojowej temperaturze. Ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy,
podsypując mąką aby się nie przyklejało. Na środku ciasta
należy położyć tłuszcz mała kostkę margarynę i lekko ją
spłaszczyć. Następnie ciasto składamy do środka ze wszystkich
stron. Ponownie rozwałkować wałkiem. Składanie oraz wałkowanie
powtarzamy. Ciasto wkładamy do lodówki na około piętnaście
minut. Po tym czasie dwukrotnie ciasto składamy i rozwałkowujemy.
Na koniec cienko wałkujemy. Kroimy je na paski a potem na trójkąty.
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zwijamy rogaliki. Układamy
nie zbyt blisko na blasze pozostawiając do wyrośnięcia.
Przesmarowujemy je jakiem i pieczemy prze piętnaście minut. Gotowe.
Możemy je podawać do konfitury lub serka czy same chrupać.
Na
stronie dr Gerarda słodycze, ciastka znalazłam idealnie
pasujący shake waniliowy z dodatkiem ciastek Markizami Mafijnymi lub
jak ktoś woli z cytrynowymi lemon.
https://drgerard.eu/przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz