wtorek, 7 kwietnia 2020

Pączki z ziemniakami


Witam. Uwielbiam słodycze firmy ,,Dr Gerard”.  Czasami jednak mam ochotę, sama zabłysnąć w kuchni. I tak stało się pewnego kwietniowego poranka. W szafce miałam paczkę ciastek Biszkoptów  Pasja wiśniowych,,Dr Gerard”, ale zostawiłam ją na czarną godzinę. Natomiast tego dnia postanowiłam wypróbować przepis koleżanki na pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Na ich przygotowanie potrzebowałam składników takich jak: jeden kilogram ziemniaków ugotowanych, i przeciśniętych przez praskę, jeden kilogram mąki, jedna kostka drożdży, pół szklanki cukru, jedna łyżka spirytusu, dwa całe jajka i dwa żółtka, pół kostki masła, cukier waniliowy, ciepłe mleko. Najpierw robię rozczyn, który składa się z: trochę mleka, trochę cukru, drożdże i troszkę mąki. Wszystko mieszam, i czkam aż zacznie rosnąć. Do miski wsypuję mąkę, cukier i ziemniaki. Wszystko delikatnie mieszam. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, wlewam go do mąki z ziemniakami. Na koniec dodaję spirytus i roztopione, i wystudzone masło. I zaczynam nad ciastem pracować. Zagniatam, i zagniatam aż ciasto zacznie odstawiać od miski, i rąk. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce , i czekam aż wyrośnie. Kiedy ciasto mam już gotowe, formuję małe kuleczki, i układam je do ponownego wyrośnięcia. Następnie przygotowuję rozgrzany tłuszcz. Uformowane kuleczki wrzucam na rozgrzany tłuszcz, i smażę je na złoty kolor. Po usmażeniu posypuję cukrem pudrem. Pączki są wyśmienite, tak samo pyszne jak słodycze firmy ,,Dr Gerard”. Cały czas pamiętam o schowanych ciasteczkach Draży. Myślę, że jeszcze dziś sięgnę po nie. Pozdrawiam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz