wtorek, 7 kwietnia 2020

Przepis na święta



Wiosna kojarzy się ze słońcem, z soczystą zielenią, śpiewem ptaków, ale także ze świętem Wielkanocy, zapachem świątecznych ciast i zasiadaniem przy wspólnym stole. W tym roku wiosna różni się jednak od tych, które są za nami, nie jest tak beztroska, lecz nieco powściągliwa, poważna i odpowiedzialna. Jednak ważne jest to by w każdej sytuacji zachować pogodę ducha, nadzieję oraz dystans. To ważne dla wszystkich i każdego z osobna, ważne by trwać ciesząc się życiem, mimo niespodzianek jakie ze sobą niesie. Pogoda ducha, radość, dystans – to jest możliwe, trzeba tylko zająć czymś głowę. Przed nami święta, dlatego warto pomyśleć o ich organizacji, oprawie. Może i skromne, może w małym gronie, ale niech będą – uroczyste i ważne. Jeśli ktoś kocha to przedświąteczne zamieszanie, to nic nie stoi na przeszkodzie by upiec ciast, przygotować tradycyjną potrawę. A ktoś kto nie lubi przedświątecznego zgiełku – nareszcie może przeżyć święta w sposób jaki lubi. Niektórzy odpoczywają w kuchni – gotując i piekąc. Inni wolą kupić ulubione słodycze, na przykład Dr Gerarda a zaoszczędzony przy tym czas poświęcić na inne przyjemności – książkę lub film. Dla kogoś święta bez tradycyjnego sernika to nie święta, za to ktoś inny mógłby powiedzieć to samo o biszkoptach Pasja Wiśniowa lub o innych słodyczach Dr Gerarda. Ale jedno jest pewne słodycze na święta muszą być, bo nic tak nie uprzyjemnia czasu jak pyszny deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz