poniedziałek, 7 czerwca 2021

Udany weekend.

Udany weekend.

Piękny, słoneczny weekend spędziliśmy na wsi. Sielanka w ogrodzie rodziców sprawiła nam dużą przyjemność. Wspólne śniadanie na świeżym powietrzu w słoneczny poranek smakowało wyśmienicie. Ogrodowy stół przykryty białym, lnianym obrusem, na stole wazon z  bukietem słodko pachnących narcyzy. Koktajl z truskawkami z dodatkiem ciastek pełnoziarnistych od Dr Gerarda i to cudowne otoczenie drzew, zapach już przekwitającego bzu, poczucie odprężenia, błogiego lenistwa. Potem kawa i pyszne ciasto budyniowe z morelami, na markizach. Tak jak morele były najlepsze na świecie, bo z własnego ogródka, tak i markizy były wyjątkowe, bo z firmy Dr Gerard. Lubię dobre słodycze za rozsądną cenę. Wysoka jakość słodyczy od Dr Gerarda absolutnie spełnia moje oczekiwania. Radosny nastrój relaksu nie opuszczał nas przez cały dzień. Przerywnikiem tego lenistwa była niewielka krzątanina przy obiedzie. Popołudniu spacer z psami do lasu. A wieczór w ogrodzie przy grillu. Piwko, ryba z grilla i krakersy Artur na przekąskę. Szkoda, że tak bajkowe życie bez pośpiechu trwa tak krótko. Podaje przepis na wyżej wspomniane  ciasto.

Placek budyniowy na Markizach Mafijnych z morelami.

Składniki:

  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1l mleka + 4 łyżki cukru do ugotowania budyniu
  • ½ opakowania żelatyny spożywczej
  • Morele pokrojone na ćwiartki, dżem morelowy do posmarowania na wierzch

Sposób przygotowania:

W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód (powstaje syrop do nasączenia Markiz- można dodać kilka kropli limonki). Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem, układamy na nich morele i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą dżemu, ja jeszcze na to posypuje pokruszone markizy od Dr Gerarda.

Prawda, że proste? A jakie smaczne!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz