czwartek, 24 czerwca 2021

Chwilowa ulga.

Chwilowa ulga.

Nareszcie niewielkie ochłodzenie. Ulga od męczącego nas od wielu dni upału. Zmęczenie, osłabienie i zniechęcenie żarem lejącym się z nieba odsunięte w nieokreślonym czasie. To jednak wystarczy, aby wziąć głębszy oddech, zregenerować siły. Na pewno  pomocna w tym będzie mrożona kawa i wyśmienite słodycze od Dr Gerarda. Możliwe, że  wystarczy nam zapału i kreatywności, aby przygotować smaczny deser na zimno. W wyborze tegoż deseru pomoże nam strona http://drgerard.eu/przepisy. Zapewniam, że każdy znajdzie tam coś odpowiedniego dla siebie. Jednak jeśli nie znajdziemy dość siły na kulinarne inspiracje pozostają nam świetne markizy, krakersy Artur i przepyszne ciastka Kremisie od Dr Gerarda. Ja jednak zachęcam do przygotowania ciasta bez pieczenia ze śmietanką i truskawkami na spodzie z ciastek pełnoziarnistych od Dr Gerarda.
Oto moja propozycja:

Spód:

220g ciastek pełnoziarnistych Dr Gerard

90g roztopionego, przestygniętego masła

Sposób przygotowania:

Do blendera przełożyć  ciastka pełnoziarniste i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.

Krem:

Składniki:

 2 opakowania 330ml śmietanki 30%

2 opakowania serka mascarpone 250g

Łyżeczka cukru pudru

Truskawki 500g

Wykonanie:

Śmietankę ubić z łyżeczką cukru pudru pod koniec dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać do uzyskania gęstej masy. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki. Na przygotowany spód wyłożyć połowę zrobionego kremu, wyrównać, na tak przygotowaną warstwę ułożyć połowę truskawek, następnie przykryć całość resztą ubitej śmietanki udekorować  pozostałą częścią truskawek posypać wierzch pokruszonymi ciastkami pełnoziarnistymi od Dr Gerarda. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Ciasto prezentuje się pięknie  jest łatwe w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Taka słodka niespodzianka zapewne mile zaskoczy waszych bliskich.

 

           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz