środa, 16 czerwca 2021

Pomysł na letni deser

Słodka masa kajmakowa z kawą w połączeniu z herbatnikami przełożonymi kremem czekoladowym oraz dodatkiem masy śmietanowej i musu truskawkowego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonały pomysł na letni deser. Chcecie spróbować? Zapraszam. Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-3 jajka
-3 łyżki mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki oleju

Masa kajmakowa
-puszka masy kajmakowej
-250 g masła lub margaryny 
-markizy z kremem czekoladowym od Dr Gerard opakowanie
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki wrzątku

Masa śmietanowa
-750 ml śmietany 30%
-opakowanie żelatyny fix deserowej
-4 łyżki cukru pudru

Mus
-500 g truskawek
-2 galaretki truskawkowe
-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo
-draże w czekoladzie mlecznej od Dr Gerard opakowanie

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, ubijam i dodaję po jednym żółtku. Mąki mieszam z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy. Na sam koniec dodaję olej i mieszam. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (około 24/24 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Masa kajmakowa: miękkie masło ucieram na puch, dodaję porcjami kajmak i ucieram. Kawę parzę w 3 łyżkach wrzątku i po wystudzeniu dodaję do masy, mieszam i wykładam na biszkopt, masę posypuję pokrojonymi na mniejsze kawałki markizami. Masa śmietanowa: ubijam śmietanę z cukrem pudrem, żelatynę przygotowuję zgodnie z przepisem i łączę ze śmietaną. Gotową masę wykładam na markizy i schładzam do lekkiego stężenia. Mus: truskawki miksuję, galaretki mieszam w 2 szklankach gorącej wody i odkładam do lekkiego stężenia, dodaję sok z cytryny oraz mus, całość mieszam i wykładam na masę śmietanową. Wierzch dekoruję drażami (układam z draży kwiatek na każdym kawałku ciasta). Najlepsze po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz