Kolejny dzień w Sopocie postanowiliśmy przeznaczyć na spacer po mieście oraz zakupy. Tego dnia wylegiwanie się na plaży zdecydowanie odpadało, ponieważ nasza skóra wołała o pomoc. Niestety chyba za bardzo wystawiliśmy się na słońce poprzedniego dnia przez co niestety ale mamy poparzenia słoneczne…Wstaliśmy dziś troszkę później, ponieważ większość sklepów jest czynna od godziny dziesiątej. Zjedliśmy śniadanie, przygotowaliśmy jeszcze ciasto na popołudniową kawę, a wybór padł na Puszysty sernik z ricottą ze strony internetowej dr Gerarda, po czym ruszyliśmy w miasto. Odwiedzaliśmy chyba wszystkie butiki jakie były po drodze. Kupiłam sobie nową torebkę, kilka sukienek a mąż koszulki polo i dwie pary spodni. Dzień można zaliczyć do udanych. Po powrocie zrobiliśmy kawę i na spokojnie z tarasu mogliśmy obserwować zachód słońca jedząc wcześniej przygotowany sernik.
Składniki
- 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
- 100g roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
- 400g ricotty
- 150g cukru
- 200g śmietanki 30% – do ubicia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 płatki żelatyny (6g)
- Owoce sezonowe do dekoracji
- Świeża mięta
- Forma (20×20)
Sposób przygotowania
Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.
W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.
Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.
Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz