środa, 30 czerwca 2021

Sopot, ostatni dzień

 

To już czwarty i ostatni dzień naszego pobytu w Sopocie. Czujemy się wypoczęci i szczęśliwi, a jednocześnie trochę smutni, ponieważ już trzeba wracać do naszej szarej rzeczywistości. Tego dnia wstaliśmy z rana i zapakowaliśmy swoje walizki. Przygotowałam śniadanie w czasie, gdy mąż ogarniał mieszkanie. Zjedliśmy śniadanie a po nim przygotowałam nam przekąski na drogę powrotną, na które przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda. Kruche ciastka z drażami Maltikeks

Składniki

  • 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
  • 175 g masła roztopionego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g drobnego cukru brązowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.

Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz