środa, 30 czerwca 2021

Sopot, dzień drugi

 

               Następnego dnia wstaliśmy dość wcześnie aby nie tracić wyjazdu na zbędne rzeczy. Zjedliśmy śniadanie, spakowaliśmy się i ruszyliśmy na plażę. Nad wodą było naprawdę cudownie gorąco a jednocześnie wiała morska bryza dzięki ,której można było naprawdę odpocząć nie dusząc się w upale. Na plaży poleżeliśmy około trzech godzin po czym stwierdziliśmy, że pora na obiad, na który udaliśmy się do pobliskiej restauracji. Jak to nad morzem wypadało zjeść rybkę, tak też zrobiliśmy. Po obiedzie udaliśmy się jeszcze na dwugodzinny spacer po czym wróciliśmy zmęczeni do mieszkania. Mąż jednak znalazł jeszcze siły na przygotowanie czegoś słodkiego. Przecież nie byłby sobą, gdyby do kawy nie zjadł jakiegoś ciasta. Pomogłam mu z wyborem ciasta ze strony dr Gerarda a wybór padł na: Sernik z makiem

Składniki

Spód:

  • Ciastka mafijne lemon dr Gerard

Masa:

  • 50 dag mascarpone
  • 50 dag twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kawałek świeżego imbiru

Do dekoracji:

  • Pistacje
  • Rurki waflowe z kremem o smaku śmietankowym dr Gerard
  • Listki mięty

 

Sposób przygotowania

 

Twaróg zmiksować z mascarpone. Dodać do tego cukier puder, mak, starty imbir i rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć ciastkami mafijnymi. Na to dodać masę serową. Wierzch ciasta udekorować pistacjami, rurkami i miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz