poniedziałek, 21 czerwca 2021

Tropikalna chmurka

 

Witam. Za oknem tropikalne temperatury, a ja wpadłam na pomysł, by upiec ciasto o nazwie tropikalna chmurka. Wczoraj dostałam paczkę ciastek Krakersów Artur ,,Dr Gerard”, i oddałam ją mojej koleżance. Miała ochotę na coś słodkiego, ale nie miała ochoty iść do sklepu. Dzisiaj poprosiłam koleżankę, aby kupiła mi słodycze ,,Dr Gerard”, by mieć coś w zapasie. A na ciasto potrzebuję składników takich jak: 300 g czekolady lekko gorzkiej 50% kakao,150 g masła,6 jajek,100 g cukru, oraz 125 ml śmietanki 30%, 250 g sera mascarpone, 1 opakowanie cukru wanilinowego,2 łyżki cukru pudru, owoce tropikalne np. mango, papaja, kiwi, granat, banan  Piekarnik nagrzewam do 175 stopni C. Przygotowuję tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę łamię na kosteczki i rozpuszczam razem z masłem. Zdejmuję z ognia. Do czystej miski wbijam 2 jajka oraz dodaję żółtka z pozostałych 4 jajek. Żółtka mieszam, następnie wlewam do nich masę czekoladową i wymieszam do uzyskania gładkiej masy. Ubijam pozostałe 4 białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodaję cukier cały czas dokładnie ubijając, aż piana będzie sztywna i gęsta. Pianę dodaję w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszam delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wykładam do formy i wstawiam do piekarnika. Piekę przez około 35 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i całkowicie studzę. Do miski wlewam zimną śmietankę, dodaję mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijam mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez około dwóch minut. Wykładam na wystudzone ciasto i dodaję pokrojone owoce. Koniec pieczenia, i koleżanka w drzwiach z packami ciastek Kremisi i Pełnoziarnistymi ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz