Witam.
Za oknem tropikalne temperatury, a ja wpadłam na pomysł, by upiec ciasto o
nazwie tropikalna chmurka. Wczoraj dostałam paczkę ciastek Krakersów Artur ,,Dr
Gerard”, i oddałam ją mojej koleżance. Miała ochotę na coś słodkiego, ale nie
miała ochoty iść do sklepu. Dzisiaj poprosiłam koleżankę, aby kupiła mi
słodycze ,,Dr Gerard”, by mieć coś w zapasie. A na ciasto potrzebuję składników
takich jak: 300 g czekolady lekko gorzkiej 50% kakao,150 g masła,6 jajek,100 g
cukru, oraz 125 ml śmietanki 30%, 250 g sera mascarpone, 1 opakowanie cukru
wanilinowego,2 łyżki cukru pudru, owoce tropikalne np. mango, papaja, kiwi,
granat, banan Piekarnik nagrzewam do 175
stopni C. Przygotowuję tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę łamię na
kosteczki i rozpuszczam razem z masłem. Zdejmuję z ognia. Do czystej miski
wbijam 2 jajka oraz dodaję żółtka z pozostałych 4 jajek. Żółtka mieszam,
następnie wlewam do nich masę czekoladową i wymieszam do uzyskania gładkiej
masy. Ubijam pozostałe 4 białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodaję
cukier cały czas dokładnie ubijając, aż piana będzie sztywna i gęsta. Pianę
dodaję w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszam delikatnie łyżką do
połączenia się składników. Wykładam do formy i wstawiam do piekarnika. Piekę przez
około 35 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i całkowicie studzę. Do miski
wlewam zimną śmietankę, dodaję mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder.
Ubijam mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez około dwóch minut.
Wykładam na wystudzone ciasto i dodaję pokrojone owoce. Koniec pieczenia, i koleżanka
w drzwiach z packami ciastek Kremisi i Pełnoziarnistymi ,,Dr Gerard”.
Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz