poniedziałek, 21 czerwca 2021

Czereśniowy sad

 

Czereśniowy sad.


Już pojawiły się na drzewach pierwsze letnie owoce a są nimi wczesne czereśnie. Słodkie, zdrowe, jędrne a przede wszystkim słodkie. W tym roku drzewo oblepione tymi owocami. Już sporo się ich najedliśmy choć szpaki też. Od razu zabezpieczyliśmy je firanami. Powstały z nich pierogi a także syrop z czereśniami w całości oraz kandyzowane owoce. Na zimę jak znalazł. Czereśnie w syropie idealne będą do lodów, musów albo do ciastek deserowych dr Gerarda oraz innych słodyczy. Jak zrobić czereśnie w syro0ie. Bardzo prosto. Oczywiście należy je najpierw pozbierać z drzew, obrać z szypułek a następnie umyć i wydrylować. Trochę czasu zajmie drylowanie czereśni. Przekładamy je do garnka dodajemy szklankę wody i delikatnie gotujemy. Ja gotowałam około pół godziny dodałam pół kilograma cukru. Należy wtedy mieszać aż się cukier rozpuści. Następnie aby przyspieszyć proces gotowania doda,łam cukier żelujący i dzięki niemu owoce w syropie były w całości. Przekładamy do słoiczków zakręcamy, odkładamy do góry dnem. Gotowe. Niestety przy czereśniach kandyzowanych jest więcej pracy. Umyte i wydrylowane czereśnie wkładamy do przygotowanego syropu z cukru i wody. Podgrzewamy przez 15 minut. \odstawiamy na dobę. Wyjąć owoce a do syropu dodać 300 gram cukru. Ponownie wrzucić czereśnie i podgrzewać 15 minut. Odstawić na kolejną dobę. Następnego dnia ponownie dodajemy cukier, podgrzewamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Gotowe na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz