środa, 30 czerwca 2021

Grill u córki

 

Dwa dni później druga z córek zaprosiła nas na grilla. Kiedy zaproponowałam, że podzielimy się przygotowywaniem jedzenia od razu stanowczo odmówiła, mówiąc, że wszystko ma już kupione i praktycznie przygotowanie. W tej sytuacji mimo, że to nie typowo grillowe jedzenie postanowiłam przygotować słodkie przekąski. Jedną z nich są Zapiekane owoce z Pierniczkami, które postanowiłam, że zapieczemy na grillu, sama byłam ciekawa smaku. Myszę przyznać, że wyszły bardzo dobrze, miały lekki posmak wędzonki, co jeszcze dodawało im smaku.

Składniki

  • 1 opakowanie Pierniczków dr Gerard
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • cynamon
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

Gruszki i jabłka przekroić na pół i za pomocą obieraczki do warzyw wydrążyć gniazda nasienne. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Pierniczki dr Gerard drobno pokruszyć.

Do każdego owocu nakładać rodzynki, cukier z cynamonem, odrobinę masła i pokruszone pierniczki.

Wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu – otworami do góry. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.

Podawać gorące, z łyżką bitej śmietany.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz