Dwa dni później druga z córek zaprosiła nas na grilla. Kiedy zaproponowałam, że podzielimy się przygotowywaniem jedzenia od razu stanowczo odmówiła, mówiąc, że wszystko ma już kupione i praktycznie przygotowanie. W tej sytuacji mimo, że to nie typowo grillowe jedzenie postanowiłam przygotować słodkie przekąski. Jedną z nich są Zapiekane owoce z Pierniczkami, które postanowiłam, że zapieczemy na grillu, sama byłam ciekawa smaku. Myszę przyznać, że wyszły bardzo dobrze, miały lekki posmak wędzonki, co jeszcze dodawało im smaku.
Składniki
- 1 opakowanie Pierniczków dr Gerard
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- cynamon
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania
Gruszki i jabłka przekroić na pół i za pomocą obieraczki do warzyw wydrążyć gniazda nasienne. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Pierniczki dr Gerard drobno pokruszyć.
Do każdego owocu nakładać rodzynki, cukier z cynamonem, odrobinę masła i pokruszone pierniczki.
Wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu – otworami do góry. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Podawać gorące, z łyżką bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz