Ciasto
-1,5 szklanki mąki pszennej
-pół kostki margaryny
-jajko
-pół szklanki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
Mak
-puszka masy makowej 1 kg
-4 białka
-pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
-skórka otarta z 1 cytryny
Masa
-kostka masła lub margaryny
-mała puszka masy kajmakowej
-kostka masła lub margaryny
-mała puszka masy kajmakowej
Dodatkowo
-krakersy Artur od Dr Gerard 90 g
-szklanka posiekanych orzechów włoskich
-krakersy Artur od Dr Gerard 90 g
-szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania: ciasto: mąkę przesiewam przez sitko z proszkiem do pieczenia, dodaję margarynę, cukier, jajko. Siekam nożem, a następnie zagniatam ciasto. Wykładam na blaszkę (około 24/38 cm). Mak: białka ubijam na sztywno, masę makową mieszam ze skórkami, dodaję białka i tak przygotowany mak wykładam na ciasto. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę. Masa: miękkie masło ucieram, następnie dodaję porcjami masę kajmakową i ucieram. Na wystudzonym maku rozkładam krakersy Artur, na krakersy wykładam masę kajmakową. Wierzch posypuję orzechami. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie wyłącznie krakersy Artur od Dr Gerard, aby uzyskać niezastąpiony smak. Koniecznie wypróbujcie. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz