poniedziałek, 28 czerwca 2021

Ciasto truskawkowe.

 Truskawkowe szaleństwo trwa już na dobre.  Truskawki jemy pod każdą postacią, a to ze śmietaną, a to z makaronem czy ostatnio sąsiadka poczęstowała mnie pierogami z truskawkami.
Ja za to postanowiłam zrobić tak na szybko ciasto z truskawkami, z tego co akurat miałam w domu.
Wyszło bardzo smaczne i do tego bez pieczenia.
Najpierw masa budyniowa.
2 duże budynie bez cukru na 3/4 litra mleka
5 łyżek cukru
1.1 l mleka 
200 g miękkiego masła
2 paczki pełnoziarnistych ciastek Vit"AM Dr Gerarda
450 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody

Masa truskawkowa
600 g truskawek
150 g jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe 
400 ml gorącej wody

Ugotować budyń z cukrem dosyć gęsty i wystudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę i po łyżce dodawać wystudzony budyń cały czas mieszając.  Średniej wielkości blaszkę wykładamy pełnoziarnistymi ciastkami Vit"AM Dr Gerarda, na ciastka wykładamy masę budyniową i kolejną warstwę pełnoziarnistych ciastek Vit"AM Dr Gerarda i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę truskawkową.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić aby wystygły.
Truskawki zmiksować, a następnie połączyć z jogurtem, można trochę dosłodzić i dodać wystudzone galaretki dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wylać na ciastka Dr Gerarda i znowu wstawić do lodówki.  W 750 ml gorącej wody rozpuścić galaretki i zostawić, aby stężały.  Na masę truskawkową układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy go lodówki na kilka godzin.  Ciasto super smakuje i pięknie wygląda.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz