Z uwagi na upalne dni, jakie mieliśmy za sobą, szukaliśmy jakieś ochłody domowymi sposobami. Coś co będzie pasowało do słodyczy Dr Gerarda , markiz czy ciastek Kremisie.
Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Przepis na nie jest bardzo prosty. Do tego celu potrzebne będą następujące składniki:
400 ml śmietanki 36%,
200 ml mleka,
60 g cukru.
Jak się robi lody domowe? 200 ml śmietanki wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drugą część śmietanki oraz mleko i dokładnie mieszamy przy pomocy miksera lub trzepaczki. Przekładamy masę na lody do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji i mrozimy przez około 4 godziny.
Kolejnym popularnym smakiem lodów są truskawkowe. Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Składniki na ten deser to:
500 g truskawek,
250 g serka mascarpone,
300 g śmietanki 30%,
5 łyżek cukru.
Truskawki myjemy pod zimną wodą i usuwamy szypułki. Przekładamy je do rondelka i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Smażymy aż do momentu, w którym owoce zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści. Odstawiamy naczynie do lodówki. Śmietankę, serek mascarpone i 3 łyżki cukru łączymy ze sobą i zostawiamy do schłodzenia. Po upływie kilkunastu minut wyjmujemy naczynie z kremową masą z lodówki i miksujemy ją przez 2 minuty. Łączymy ją z truskawkami, mieszamy i wstawiamy na 6 godzin do zamrażalnika. Co około godzinę masę warto wyjąć i przemieszać. Potem wystarczy się już tylko delektować lodami domowej roboty.
Widać przepis dość prosty, łatwy do znalezienia na internecie. Pyszne jak ciasta pełnoziarniste czy krakersy Artur. Pamiętajcie o DrGerard na facebooku https://www.facebook.com/drGerardPL/, gdzie jest wiele ciekawych informacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz