poniedziałek, 28 czerwca 2021

Domowa ochłoda

 

Z uwagi na upalne dni, jakie mieliśmy za sobą, szukaliśmy jakieś ochłody domowymi sposobami. Coś co będzie pasowało do słodyczy Dr Gerarda , markiz czy ciastek Kremisie.

Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Przepis na nie jest bardzo prosty. Do tego celu potrzebne będą następujące składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%,

  • 200 ml mleka,

  • 60 g cukru.
    Jak się robi lody domowe? 200 ml śmietanki wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drugą część śmietanki oraz mleko i dokładnie mieszamy przy pomocy miksera lub trzepaczki. Przekładamy masę na lody do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji i mrozimy przez około 4 godziny.
    Kolejnym popularnym smakiem lodów są truskawkowe. Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Składniki na ten deser to:

  • 500 g truskawek,

  • 250 g serka mascarpone,

  • 300 g śmietanki 30%,

  • 5 łyżek cukru.
    Truskawki myjemy pod zimną wodą i usuwamy szypułki. Przekładamy je do rondelka i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Smażymy aż do momentu, w którym owoce zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści. Odstawiamy naczynie do lodówki. Śmietankę, serek mascarpone i 3 łyżki cukru łączymy ze sobą i zostawiamy do schłodzenia. Po upływie kilkunastu minut wyjmujemy naczynie z kremową masą z lodówki i miksujemy ją przez 2 minuty. Łączymy ją z truskawkami, mieszamy i wstawiamy na 6 godzin do zamrażalnika. Co około godzinę masę warto wyjąć i przemieszać. Potem wystarczy się już tylko delektować lodami domowej roboty.


Widać przepis dość prosty, łatwy do znalezienia na internecie. Pyszne jak ciasta pełnoziarniste czy krakersy Artur. Pamiętajcie o DrGerard na facebooku https://www.facebook.com/drGerardPL/, gdzie jest wiele ciekawych informacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz