Ciasto
-2,5 szklanki mąki
-200 g masła lub margaryny
-6 żółtek
-6 łyżek cukru
-1 łyżka kakao
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 szklanki mąki
-200 g masła lub margaryny
-6 żółtek
-6 łyżek cukru
-1 łyżka kakao
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce
-600 g wypestkowanych czereśni
-4 szklanki wrzącej wody
-2 galaretki wiśniowe
-600 g wypestkowanych czereśni
-4 szklanki wrzącej wody
-2 galaretki wiśniowe
Krem
-300 ml śmietany 30 %
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-300 ml śmietany 30 %
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-markizy od Dr Gerard z kremem czekoladowym opakowanie
-markizy od Dr Gerard z kremem czekoladowym opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto: z podanych składników wyrabiam ciasto, wylepiam nim dno wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/36 cm) i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę. Owoce: galaretki rozpuszczam we wrzątku i odstawiam do przestygnięcia. Owoce myję i odstawiam, żeby obciekły, następnie usuwam pestki. Owoce dodaję do przestygniętej galaretki i odkładam do tężenia. Krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijam, następnie dodaję schłodzony serek mascarpone oraz cukier i ubijam do momentu połączenia się składników. Na zimne ciasto wykładam tężejącą galaretkę z owocami, schładzam, aby bardziej stężała galaretka, a następnie wykładam krem. Wierzch posypuję obficie markizami pokrojonymi na małe kawałeczki. Całość schładzam minimum 2 godziny. Ciasto najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny lub znajomych i z dodatkiem słodyczy od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz