Znalazłam bardzo proste, ale zarazem bardzo smaczne ciasto z kokosem na krakersach Dr Gerarda.
Pyszny torcik można go podać przy różnych okazjach, na przyjęciu urodzinowym, spotkaniu rodzinnym czy po prostu do popołudniowej kawy.
Ja ostatnio robiłam to ciasto gdy przyszli do nas nasi sąsiedzi, na wieczorny mecz.Tort bardzo im smakował, bo użyłam ciastek Artur krakersy solone Dr Gerarda, które przełamały słodycz tego ciasta nawet sąsiadka prosiła o przepis na to ciasto.
Torcik jest bardzo podzielny, robi się go na dużej blaszce i muszę przyznać, że całkiem fajnie wygląda.
Składniki
-2 paczki ciastek Artur krakersy solone Dr Gerarda
-ciastka listki z cukrem i polewą Dr Gerarda
-1 kostka margaryny lub masła
-1 litr mleka
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-paczkę wiórków kokosowych
Przygotowanie
750 ml. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuścić mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone mąki gotujemy, jak budyń cały czas intensywnie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy na puszystą masę do niej dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej cały czas mieszając. 1\3 wiórków kokosowych odstawiamy, a resztę wsypujemy do masy i dokładnie mieszamy.
Na blasze układamy jedną warstwę ciastek Artur krakersy solone Dr Gerarda.
Na krakersy wykładamy połowę masy kokosowej i przykrywamy drugą warstwą ciastek Artur krakersy solone dr Gerarda.
Na krakersy Dr Gerarda układamy drugą porcję masy i delikatnie wciskamy ciastka listki z cukrem i polewą robiąc większe odstępy, posypujemy resztą wiórków kokosowych.
Tort wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze się schłodził.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz